AUTORKA: Katarína RošťákováPrišlo leto. Dni plné slnečných lúčov, vody a odhalenej pokožky. Zelená tráva láka svojou hebkosťou nás aj našich štvornohých spoločníkov. Plánujeme dlhé výlety do blízkeho lesa, šantíme na lúkach, športujeme. Pred tým sa väčšina z nás nezabudne nastriekať známym sprejom z reklamy alebo aspoň zahalíme lákavú kožu dlhými nohavicami. Nemáme totiž radi nepríjemné prekvapenia v podobe malých živočíchov prisatých na tých najskrytejších miestach. Prečo sa nesnažíme rovnako chrániť aj našich „štvornožcov“?
Aj keď má súčasná veterinárna medicína dostatok poznatkov o chorobách, ktoré infikovaný kliešť môže preniesť na psa, zakrývame si pred tým oči. Napriek tomu, že máme k dispozícií veľké množstvo informácií o ochrane našich miláčikov, často ich ignorujeme. Z rôznych dôvodov – finančných, zdravotných, niektorí možno odmietame dávať našim miláčikom „zbytočne“ ďalšie chemické látky a niektorí sme len nedostatočne informovaní.

Prejdime si teda v nasledujúcich riadkoch základné možnosti ochrany seba aj našich psíkov pred kliešťami a zorientujme sa v aktuálnej ponuke na trhu.

Aké ochorenia prenáša kliešť?

Hneď na úvod si musíme zodpovedať dôležitú otázku: Je každý kliešť infikovaný?Nie, nie je. Pravdepodobne každému majiteľovi sa stalo, že našiel na psíkovi tohto cudzopasníka, vytiahol ho a žiadne príznaky choroby sa nevyskytli. Nebezpečenstvo kliešťov spočíva v tom, že nikdy nemôžeme vedieť, ktorý JE infikovaný a ktorý nie. Preto platí, že čím menej ich pes za svojho života má, tým je nižšie riziko nakazenia. Aj keď, náhoda je blbec 🙂Medzi najvýznamnejšie choroby prenášané kliešťom patrí lymská borelióza a babezióza, ale taktiež ehrlichióza alebo anaplazmóza. To, aký priebeh ochorenie má a aké sú klinické príznaky, je možné nájsť na webových stránkach mnohých veterinárnych ambulancií alebo kliník. Pre nás je dôležité vedieť, že aj keď sa tieto choroby dajú liečiť (aj keď niektoré obtiažne), prevencia je vždy účinnejšia než terapia. A aj znesiteľnejšia pre peňaženku majiteľa.

Aké sú možnosti ochrany psíka pred kliešťom?

Na slovenskom trhu máme naozaj široké spektrum antiparazitárnych prípravkov alebo obojkov. Urobme si aspoň základný prehľad:

Obojky

Obojky sú medzi majiteľmi psov asi najpoužívanejším prostriedkom proti kliešťom. Ich doba účinnosti je pomerne dlhá, čiže ich zvyčajne kupujeme len jedenkrát za rok, po založení na krk psa sa prakticky už viac „nemusíme o nič starať“. Výnimkou je namočenie obojkov do vody (ak náš miláčik rád pláva alebo občas zmokne). Tie, ktoré nie sú vodeodolné, je totiž potrebné vysušiť, aby opätovne nadobudli svoju účinnosť.V súčasnosti existuje mnoho značiek obojkov, ktorých cena sa pohybuje v rôznych reláciách. Nedá sa ale odporúčať jedna konkrétna značka, pretože každému psovi (a aj majiteľovi) môže sadnúť niečo iné.  
      

Pipety (spot-on)

Veľmi obľúbenou možnosťou je aplikácia pipetiek alebo tzv. spot-on. Nanáša sa zvyčajne do oblasti medzi lopatkami, pri väčších psíkoch do stredu chrbta a na koreň chvosta. Tieto prípravky sú väčšinou kombinované, čiže účinkujú nielen proti kliešťom, ale aj proti blchám, prípadne komárom a všiam. Doba účinnosti proti kliešťom je kratšia ako pri obojkoch, obvykle je udávaná okolo 4 týždňov. Nevýhodou je teda nutnosť opakovanej aplikácie, aby sme pokryli celé obdobie kliešťov a nezabúdajme, že psíka po aplikácii nesmieme kúpať min. 2 dni. Pipetky sú často používané jednorázovo pri zablšení alebo keď plánujeme cestu (napr. preteky, túra) do oblasti s vysokým výskytom kliešťov.  
    

Spreje

Viacerí z nás siahajú každoročne po antiparazitárnych sprejoch. Väčšina sa používa skôr proti blchám a všiam, ale niektoré sú účinné aj proti kliešťom (napr. značky Frontline alebo Bolfo). Interval medzi aplikáciami závisí od konkrétneho prípravku (každé 2 týždne, každé 4 týždne a pod.) a doba účinnosti taktiež závisí od prípravku (okolo 4-5 týždňov). Nevýhodou je spôsob aplikácie: účinnú látku treba nasprejovať na celé telo psíka, pričom citliví psíci nemusia túto procedúru dobre tolerovať. Cena je od 10 do 20 eur.

Tablety

Svojho štvornohého člena rodiny dokážeme chrániť nielen aplikáciou prípravku na povrch tela, ale aj perorálnym podaním tablety. Ide o klasické tablety, ktoré sa podajú spolu s krmivom alebo maškrtou a účinkujú cca 3 mesiace. Sú určené proti blchám aj kliešťom, ale účinkujú až po kontakte parazita s krvou psíka. To znamená, že kliešť sa musí najprv nacicať krvi s účinnou látkou, aby došlo k jeho usmrteniu. Nedá sa teda úplne vylúčiť možnosť prenosu ochorenia z kliešťa na hostiteľa. Napriek tomu je ich účinnosť spoľahlivá. Cena tabliet značky Bravecto sa pohybuje okolo 25-30 eur.Podobným produktom sú žuvacie tablety NexGard, ktoré účinkujú proti blchám a proti kliešťom. Účinnosť proti kliešťom je garantovaná po dobu 1 mesiaca.
 nexgard

Prívesky

Pre tých, ktorí nechcú na svojho psa aplikovať chemické prípravky, existujú na trhu alternatívy. Prvou z nich je tzv. tic-clip značky ANIBIO, ktorý odpudzuje kliešte a blchy vytvorením bioenergetického poľa okolo psíka. Je to bioenergetizovaný prívesok, ktorý neobsahuje nijaké účinné látky a je vhodný pre akúkoľvek veľkosť psa. Dodáva sa spolu s dvoma krúžkami na pripevnenie na obojok, ktoré sú taktiež bioenergetizované. Po zavesení na obojok účinkuje asi 2 roky a jeho cena je okolo 23 eur.Druhou alternatívou je ultrazvukový repelent TickLess, ktorý funguje na princípe vysielania ultrazvukových impulzov. To znamená, že bez akýchkoľvek chemických látok odpudzuje blchy a kliešte. Jednoducho sa pripevňuje na obojok ako klasický prívesok a výdrž batérie je cca 1 rok. V internetových obchodoch si ho môžeme zakúpiť za cca 20-24 eur.
 

Podľa čoho vyberať?

Dôležité je, aby sme nevyberali len podľa ceny. Z vlastnej skúsenosti viem, že kúpa lacného nekvalitného obojku sú zbytočne vyhodené peniaze, pretože asi po mesiaci sme museli aj tak kúpiť iný, kvalitnejší. Pravdaže, nie každý lacný prípravok = nekvalitný. Druhým podstatným faktorom je vedieť, čo sedí nášmu psíkovi. Niektorí totiž trpia precitlivenosťou a na silnú účinnú látku v obojku môžu reagovať alergickou reakciou. Vyberajme aj podľa toho, či psík žije s nami v domácnosti, či prichádza do kontaktu s malými deťmi. V takom prípade nie je veľmi vhodný obojok ani pipetka, pretože by mohli byť nebezpečné pre deti pri hre so psom, ale samozrejme, je to individuálne. Ak je psík v domácnosti spolu s mačkou, treba brať ohľad tiež na to, že účinné látky v niektorých prípravkoch sú pre mačky toxické (malo by to byť uvedené na obale, resp. môžeme sa informovať pri kúpe, či je prípravok bezpečný pre mačky).

Kedy nasadiť obojok/aplikovať prípravok?

Podľa začiatku a dĺžky trvania sezóny kliešťov. Mali by sme vedieť, že niektoré kliešte sú aktívne aj pri teplote 0°C, preto neodkladajme kúpu prípravku až na leto. Všeobecne platí, že sezóna je od marca/apríla do októbra/novembra, riadime sa charakterom ročného obdobia a zvyčajným výskytom kliešťov v mieste nášho bydliska. Nezabúdajme, že obojok, resp. prípravok potrebuje pár hodín až dní na to, aby začal plne účinkovať.Pokiaľ sa pýtame na vek psíka, od kedy je možné použiť obojok, výrobcovia zvyčajne udávajú vek od 3 mesiacov. Radšej si to však vždy overme na obale výrobku.

Čo robiť ak je už kliešť prisatý?

V priebehu rokov sa techniky vyberania kliešťov neustále menili. Kedysi sa radilo nakvapkať na neho olej, dnes sa to už neodporúča, pretože keď sa kliešť začne dusiť, masívne vypúšťa do rany sliny (a tomu chceme predísť). Niekedy sme ho vytáčali podobne ako šróbu, dnes by sa malo použiť skôr priame vytiahnutie alebo kývavé pohyby do strán. Veľa ľudí má svoj overený spôsob, ktorým sa im darí úspešne vyberať kliešte aj s hlavičkou. Preto je najlepšie nájsť si ten, ktorý nám najviac vyhovuje. Samozrejme, je dobré riadiť sa aktuálnymi informáciami v tejto oblasti alebo odporúčaním svojho veterinára. Po vybratí môžeme miesto prisatia dezinfikovať.Pokiaľ si netrúfame odstrániť kliešťa obyčajnou pinzetou, na trhu máme na výber z viacerých pomocníkov:
  • špeciálny plastová pinzeta na kliešte
  • háčiky – pomocou nich sa kliešť podoberie a buď sa vypáči alebo vytočí (ja ich používam a môžem ich odporúčať)
  • karty – kliešť sa opäť podoberie a pomalým ťahom sa vytiahne
  • rôzne súpravy na odstraňovanie kliešťov – napr. ATIX súprava, ktorá obsahuje sprej na zastriekanie kliešťa, tým sa kliešť „zmrazí“ a vyberie sa pomocou pribalenej pinzety
  • mikroemulzia Ixosafe – gél, ktorý sa aplikuje na prisatého kliešťa a potom aj na ranu po jeho vybratí; gél kliešťa obalí, uvoľní jeho zahryznutie a zabráni mu vypustiť do rany sliny, po aplikácii na ranu pôsobí antibakteriálne

    

Na záver…

Aj keď už máme letné počasie v plnom prúde a mnohí sa už vidíme pod palmami niekde pri mori, je na mieste sa ešte na chvíľu zastaviť a myslieť na zdravie svojho psíka. Kúpa obojku, pipety alebo iného prípravku sa oplatí aj teraz, keď je už sezóna kliešťov v plnom prúde. Vždy je totiž jednoduchšie ochoreniu predchádzať, než ho potom s ťažkosťami liečiť.Ak sa chcete dozvedieť viac o kožných chorobách, čítajte ďalej tento článok: ČO MÔŽE OHROZIŤ ZDRAVIE NÁŠHO PSA? II. ČASŤ – KOŽNÉ PROBLÉMY*pozn.: ceny sú len orientačné a môžu sa líšiť od cien tovaru v kamenných predajniach