DOSTAVBA ÚTULKU, ODCHYT PSOV A VENČENIE

V tomto článku Vám chceme priblížiť ako je to so stavbou, útulkom, karanténkou, zvieratami na ulici a napokon aj samotným venčením psíkov, na čo sa nás pýtate veľmi často.

MESTO TRENČÍN má splnenú svoju zákonnú povinnosť a má zriadené odchytové koterce pre psích tulákov. Čokoľvek naviac, na čo sa zvyknú ľudia jedovať a ohrádzať je neopodstatnené. Nie je povinnosťou mať útulok. Táto povinnosť platí rovnako aj pre iné mestá, ale aj pre obce!! Avšak, pokiaľ obec alebo mesto nemá odchytové koterce, musí mať uzavretú platnú zmluvu s útulkom, kam môže priviesť psa, mačku atď... 

V našom okolí sú obce, ktoré sú poctivé a majú vlastné koterce (niektoré len 1 ale na ich potreby to postačuje), ale sú tu aj obce a dokonca aj mestá, ktoré nemajú splnenú túto podmienku, nemajú útulok, karanténku a ani jeden odchytový koterec, dokonca nemajú ani zmluvu s útulkom.

V žiadnom prípade nie je nutnosť brať si psa z ulice do vlastného bytu, na vlastnú záhradu, do pivnice atď... ako zvykne prezentovať isté združenie, ktoré pôsobí v našom okolí. Pes má byť odchytený a umiestnený do karantény, do koterca odkiaľ neutečie a nemôže nakaziť iné zvieratá ani ľudí. 

VIAC: § 22, ods. 8 a 9 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 39/2007 Z. z.“)


IBA MY máme prístup ku karanténke a iba my sa staráme o odchytených psov z Trenčína. K nám privezie mestská polícia strateného a zatúlaného psa. Pes neostáva na stanici, do pár minút až hodín príde k nám a od nás si ho môže prevziať majiteľ. Žiadne iné združenie sem nemá prístup. Každý takto privezený pes je riadne zaevidovaný, má spísanú správu o odchyte a odovzdaní do karanténky, teda k nám. Každý takto prijatý pes, má aj riadne zapísané odovzdanie späť majiteľovi, takže je riadne vyradený z evidencie.

Pokiaľ iné združenie, napíše na svojej Facebookovej stránke, že je plné a nemôže prijímať iné zvieratá, je to ich problém a svojím spôsobom sa vyhrážajú autori príspevkov Vám - ľuďom, aby Vás viac zaujali a aby ste zdieľali ich príspevok, ale je nezmysel sa ísť sťažovať na mesto Trenčín, na mestský úrad, aby s tým mesto niečo robilo. Mesto s tým nebude nič robiť. Mesto spolupracuje s nami.

!! Nebojte sa pomôcť psíkovi na ulici.
Ak nájdete psa, privolajte mestskú políciu.
Príde polícia s pracovníkom, ktorý má oprávnenie odchytávať psíkov, skontroluje čip a prevezme psa.
Ak má pes čip a podľa čipu sa nájde majiteľ, pes putuje rovno domov. Ak sa majiteľ nenájde alebo pes nemá čip, putuje k nám.

Je vhodné, ak so psom počkáte na políciu, ale NIE JE TO NUTNÉ. Ak sa ponáhľate, nemusíte čakať.

SO PSOM NIKAM NECHOĎTE, NEPREMIESTŇUJTE HO, NECESTUJTE S NÍM NIKAM, NEVYVÁŽAJTE HO Z MESTA

(keď nájdete mŕtvolu, tiež to nebudete robiť a nemusí Vám to nikto hovoriť, pes je dôkaz a môže poslúžiť aj na ďalšie dokazovanie v prípade potreby)

AK PSA NEVIETE CHYTIŤ, PRETOŽE SPLAŠENE BEHÁ, MUSÍTE PSA NAHLÁSIŤ NA MESTSKÚ POLÍCIU, KTORÁ MÔŽE PRÍSŤ AJ S VETERINÁROM.

PSA MÔŽETE NAHLÁSIŤ AJ NA ŠTÁTNU POLÍCIU ZA PREDPOKLADU, ŽE OHROZUJE CESTNÚ PREMÁVKU.

Ak sa rozhodnete obísť políciu, psa nemôžeme oficiálne prijať, pretože nemá papier o tom, že bol nájdený. Keďže ani VY nemáte papier o tom, že ste ho našli, môže niekto na Vás podať trestné oznámenie za to, že ste:

  • si privlastnili cudziu vec (Zákon č. 300/2005 (Trestný zákon) - definícia "NEOPRÁVNENÉ UŽÍVANIE CUDZEJ VECI") alebo v krajnom prípade 
  • ukradli psa, neviete ako sa pes dostal na ulicu, čo bolo pred tým (definícia "KRÁDEŽ" podľa zákona).

Stretávame sa aj s tým, že pes je predmetom sporu pri rozvodoch a rozchodoch a ako jediný si to odskáče na vlastnej koži on. 

Čo ak ten nájdený pes niekoho pohryzie? Alebo spôsobí dopravnú nehodu? Kto je za neho zodpovedný? VY!! Ak sa nechcete dostať do problémov (a dokazovať svoju nevinu a dobrý úmysel), treba OKAMŽITE nahlásiť stratu aj nájdenie.

Ďalší problém sú choroby. So psami sa stretávame už nejaký ten piatok. Každý pes môže byť chorý aj keď to nie je naoko vidno. Stačí ak má blchy a donesie Vám ich domov a prenesie ich na Vášho miláčika. Ak ten pes niekoho pohryzie a nedajbože bol nakazený, kto je za neho zodpovedný? Predsa Vy!! Alebo ešte lepšie, vezmete si ho na noc domov a do rána máte zničený celý byt, podkopanú záhradu alebo nešťastných susedov, pretože pes celú noc zavíjal. Čo urobíte? Vyhodíte ho na ulicu zajtra VY?

Je úplne jedno, či ten pes má majiteľa alebo je vyhodený. Ak si privlastníte psa (čo i len v snahe mu pomôcť dočasnou opaterou), stávate sa za neho zodpovedný aj po právnej stránke. Aj my sme zodpovedný za psov, ktorých nám sem dovezú a pokiaľ sa Vám - návštevníkom niečo stane, za psa nesieme plnú zodpovednosť MY.

Pomôcť psíkovi treba, ale treba vedieť ako.


Ako sme už vyššie spomínali, naše združenie prevádzkuje Karanténnu stanicu Trenčín. O tom, aký je rozdiel medzi karanténkou a útulkom si môžete prečítať v inom článku. (ODKAZ JE NIŽŠIE).

Pre psíkov, ktorí sú u nás dlhšie a majiteľ o nich nemá záujem, dostavujeme útulok. Karanténka slúži na dočasné umiestnenie psa, ale na trvalejší pobyt sú tu útulky a psie hotely. Pes, ktorý je umiestnený do karantény sa nesmie venčiť. Iba psy v útulku (myslí sa tým papierovo v útulku) môžu byť socializované a môžu sa venčiť. Vieme, že nie všade sa to dodržiava a aj to že nie všetko je len o zákonoch, ale nechceme si robiť zbytočne ďalšie problémy (aj keď úmysel môže byť dobrý, ale u niekoho funguje karma skôr a u niekoho asi nikdy). Preto s venčením začneme, až keď budeme mať všetko na poriadku.

Taktiež budeme potrebovať aj ďalšieho dobrovoľníka do útulku. Jeden človek nestíha robiť všetko - kŕmiť, čistiť, venovať sa ľuďom, zapisovať kto dostal psa, preberať psa po venčení, venovať sa budúcim majiteľom, dvíhať telefón a odpovedať na otázky, znova kŕmiť a znova čistiť ak je treba a poprípade lietať veterinárovi, preberať novo prijatých psov..

Dostavbu budovy realizuje naše združenie s pomocou mesta Trenčín a neoceniteľnou pomocou dobrovoľníkov a sponzorov. Ako sa nám darí sa môžete pozrieť na týchto fotografiách. Robíme, čo je v našich silách a finančných možnostiach, ale čarovný prútik nemáme. Občas pes prinesie nejakú halúzku, ale ani jedna nebola čarovná.

 

Gallery with ID 5 doesn't exist.

ODCHYT TÚLAVÝCH PSOV

https://www.utulok-trencin.sk/2017/04/karantenna-stanica-vs-utulok-v-com-je-rozdiel/