Pripravujete pre Vašeho psíka špeciálne maškrtky a radi sa s nimi podelíte aj s ostatnými? Napíšte nám recept, radi ho uverejníme na stránke.

Recepty na rýchle domáce pamlsky od Katky Rošťákovej

Blížia sa Vianoce. Čas lásky, pohody a rozvoniavajúcich dobrôt. Čas strávený s rodinou a obdarovávania našich blízkych. Dávate na Vianoce nejaký malý darček aj tým štvornohým členom domácnosti? 🙂 Pravdaže, určite ocenia nejakú tú maškrtu nájdenú pod stromčekom. Čo tak tento rok vyskúšať Vami upečené pamlsky? Totiž, rôzne žuvacie kosti alebo výrobky z kože sú síce na pohľad atraktívne, no v skutočnosti nevieme akým procesom výroby prešli. Často sú farebné, zauzlené, biele….čiže pred tým, ako sa dostali na pulty predajní, museli byť farbené, bielené alebo lepené, aby si udržali svoj tvar. Netýka sa to všetkých produktov, ale pre väčšinu platí, že keby sme vedeli, čo v skutočnosti obsahujú, asi by sme ich svojim chlpáčom neponúkli. Zdravšou alternatívou, ktorú Vám v tomto článku ponúkame, sú domáce pečené pamlsky. Ich príprava je jednoduchá, rýchla a presne viete, čo Váš psík skonzumuje 🙂 Odporúčame preto tento rok popri príprave vianočných koláčikov pre seba a rodinu vyskúšať aj niektorý z týchto receptov pre svojich psov:

Banánovo-tvarohové pamlsky

Potrebujeme: 1 banán tvaroh (akýkoľvek, stačí aj hrudkovitý) vlašské orechy (nie orechovú posýpku ani pražené arašidy) ovsené vločkyPostup: Banán popučíme v miske (polovicu alebo celý, podľa toho, koľko pamlskov chceme mať), pridáme tvaroh a podrvené orechy. Do zmesi prisypeme ovsené vločky v takom množstve, aby nám konzistencia umožňovala vytvarovať placky. Placky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 200°C 15-20 minút. Dĺžku pečenia prispôsobujeme stavu pamlskov, mali by stuhnúť a udržať si tvar.

Banánovo-jablkové pamlsky

Potrebujeme: 1 banán 1/2 jablka (jablko by malo byť dozreté a červené) menšiu mrkvu ovsené vločky ľanové semienkoPostup: Banán opäť popučíme v miske a pomiešame s postrúhaným jablkom. Mrkvu uvaríme, vidličkou popučíme a pridáme k zmesi (alebo uvarenú mrkvu spolu s nahrubo nakrájaným jablkom rozmixujeme). Do zmesi prisypeme trochu ľanového semienka a opäť doplníme ovsenými vločkami podľa konzistencie. Pečieme pri 200°C 15-20 minút.

Ryžové pamlsky s mrkvou

Potrebujeme: uvarenú ryžu (množstvo podľa počtu pamlskov) mrkvu vaječný žĺtokPostup: Mrkvu uvaríme, popučíme a premiešame s ryžou. Pridáme vaječný žĺtok a vytvarujeme placky. Pečieme pri 200 °C 10-15 minút.

Ryžové pamlsky so šunkou a syrom

Potrebujeme: uvarenú ryžu šunku syr vaječný žĺtokPostup: Ryžu zmiešame s kúskami šunky, syru a vaječným žĺtkom, vytvarujeme placky a pečieme pri 200 °C 10-15 minút.

Tuniakové pamlsky

Potrebujeme: 1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave kukuričnú múku vlažnú vodu ľanové semienkoPostup: Tuniaka spolu so šťavou zmiešame s ľanovým semienkom, trochou vlažnej vody a prisypeme kukuričnú múku podľa konzistenie. Vytvarujeme placky a pečieme pri 200 °C cca 15 minút.Pár dobrých tipov:
  1. Tvar pamlskov si môžete navrhnúť, aký chcete. My sme uviedli tvar placiek, pretože sa rýchlo pečú a dobre držia svoj tvar.
  2. Kombinácie ingrediencií si môžete navrhnúť aj sami, podľa toho, čo vášmu psíkovi chutí.
  3. Všetky ingrediencie uvedené v receptoch sú pre psíkov bezpečné, nedopĺňajte ich nijakým cukrom, soľou alebo inými dochucovadlami. Nepoužívajte ani kypriaci prášok či sódu bikarbónu.
  4. Pri všetkých receptoch platí, že placky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Nie je potrebné plech nijako vymastiť, pri tom by do pamlskov zbytočne nasiakol tuk a my by sme mali viac roboty s umývaním plechu. 🙂
  5. Tieto pamlsky nie sú určené pre mačky.
Vašim chlpáčikom prajeme dobrú chuť! 🙂